Wat zijn de kenmerken van een hoogsensitief persoon?
Het zenuwstelsel van een hoogsensitief persoon is vergeleken met andere mensen gevoeliger. Elaine Aron, de wetenschapster die voor het eerst wetenschappelijk onderzoek heeft gedaan naar hoogsensitiviteit, heeft dit in 1987 aangetoond. Dit kan leiden tot het ervaren van lasten, maar uiteindelijk geeft dit temperament ook de mogelijkheid tot het ervaren van grote levenskracht. En dankzij Elaine Aron weten we: hoogsensitiviteit is een normaal temperament, en geen stoornis. Ongeveer 15 tot 20% van de mensen is hoogsensitief.
Wat zijn de kenmerken van een hoogsensitief persoon?
- Sterke gevoeligheid voor prikkels uit de omgeving.
- Hekel aan "moeten" en aan protocollen en voorgeschreven eisen.
- Hekel aan arrogantie, onrechtvaardigheid, onoprechtheid en hardheid.
- Onderpresteren op beoordelingen en examens.
- Groot inlevingsvermogen in andere mensen.
- Sterke intuïtie voor de sfeer in een groep (bijv. een team).
- Vaak een grote fantasie en creativiteit, denkt 'out of the box'.
- Belang hechten aan werk dat echt betekenis heeft.
- Een gevoel hebben voor wat essentieel is in het leven: warmte, verbinding, echtheid en betekenis.
- Grote waardering van kunst, muziek, natuur, poëzie, literatuur.
Wat zijn de lasten die hoogsensitieve mensen kunnen ervaren?
Een HSP kan door de sterke gevoeligheid voor alle prikkels, eisen, het hoge tempo en door de beïnvloeding door andere mensen last krijgen van:
- Ernstige vermoeidheid
- Onzekerheid
- Angsten
- Neiging zich af te sluiten
- Geen motivatie meer voor het werk
- Gevoel van overbelasting
- Burn-out
- Geen zingeving ervaren
- Gevoel altijd te doen wat anderen willen en niet wat jezelf wilt
- Je schuldig voelen
- Paniekaanvallen
- Gevoel dat ‘je nooit goed genoeg bent’
- Zweten, blozen, trillen, hartkloppingen
Wat is de kracht van hoogsensitiviteit?
Je leeft intens, je maakt het leven ten volle mee, je maakt echt contact met mensen om je heen en je 'weet' intuïtief welke kant je uit wilt. Als je die krachtige eigenschappen eenmaal hebt ontwikkeld, dan wil je nooit meer terug. Hoogsensitief zijn is dan een krachtbron in je leven geworden!
Welke beroepen passen bij hoogsensitieve personen?
Vaak kiest een HSP niet voor een beroep dat sterk gericht is op commercie, presteren, status en geld. Hoogsensitieve personen vind je veel in het onderwijs of in medische/paramedische hoek. En in alle beroepen waarbij sprake is van het helpen of ondersteunen van andere mensen. Ook zijn veel hoogsensitieve personen te vinden in de wereld van muziek en kunst. En tenslotte vind je hoogsensitieve mensen in richtingen waarin het contact met anderen niet zo centraal staat en daardoor niet al hun energie op kan slurpen: administratief medewerker, een beroep in de ICT of een eigen bedrijfje als ZZP-er voor websitedesign, of contentwriting over bepaalde onderwerpen.
Kun je op latere leeftijd hoogsensitief worden?
Hier is maar één duidelijk antwoord op zijn plaats: nee, dat kan niet! Je wordt als hoogsensitief kind geboren, en dat verdwijnt niet in de loop van je leven. Hoogsensitief is een temperament, en geen blijvende of voorbijgaande stoornis.
Gratis professionele HSP test om je hoogsensitieve eigenschappen te ontdekken?
Doe de HSP 3-in-1 Test van Instituut EszenzZ ©. Na het invullen van de test kun je zelf al goed inschatten of je veel hoogsensitieve eigenschappen bezit en of er sprake is van veel ervaren lasten. Als je hierover door wilt praten, kunt je uiteraard contact opnemen voor een gratis kennismakingsgesprek, bel of app dan 06 4000 9993. Je krijgt dezelfde dag mijn reactie.