Coaching voor hoogsensitieve studenten
Wat levert een coaching je op?
- inzicht/kennis van jouw hoogsensitieve eigenschappen.
- concrete oefeningen en tips om te leren om te gaan met je hoogsensitieve lasten door middel van het maken van een PPP (Persoonlijk Prikkel Plan).
- het goed leren kennen van je hoofd: welke kernovertuigingen staan erop, en waar komen die vandaan? Waarom helpen ze je wel of niet? Wil je ze anders inzetten? Of blijkt dat je er afstand van kunt nemen, omdat je jezelf zo grondig leert kennen?
- minder leven in je hoofd door een speciale ontspanningstechniek te gebruiken.
- leren waar je rust en inspiratiemomenten zitten, en die bewuster gebruiken, of creëren.
- leren omgaan met stress en haast, door het PPP te gebruiken, door te oefenen met andere manieren van plannen, en door uitleg aan medestudenten en docenten te geven over HSP. Hierin kan ik een rol spelen, door eens tijdens een bespreking aanwezig te zijn.
Wanneer kan coaching nuttig voor je zijn?
- je voelt je heel vaak moe en overprikkeld.
- je vraagt je vaak af of deze studie wel bij je past.
- je voelt je vaak overbelast in de overvolle zalen en campussen
- je begrijpt je medestudenten vaak niet, die alles aan lijken te kunnen.
- je twijfelt soms aan jezelf, voelt je onrustig of gedeprimeerd.
- je voelt je niet 'normaal' zoals de anderen.
Waarom is het zo belangrijk om als hoogsensitieve student jezelf te leren kennen?
Als je niet goed omgaat met je hoogsensitieve karakter kun je last krijgen van een burnout, overspannenheid of angstklachten. Als je hier goed mee leert omgaan zul je de kracht van je karakter een leven lang ervaren!
Welke studiekeuze past bij een hoogsensitieve student?
Er zijn veel hoogsensitieve personen, die in het verleden kozen voor een studie of beroep omdat hun omgeving dat een goed keuze vond. Niet zelden is dit gebaseerd op "een baan met een goed salaris en goede toekomstperspectieven", waarbij ook de kansen op de arbeidsmarkt en de status van het beroep meespeelt. Meestal is het niet de droom van een hoogsensitief persoon om rijk te worden. Ook status en aanzien is meestal niet een hele belangrijke drijfveer voor een hoogsensitief persoon. We worden als HSP soms teveel beïnvloed door de omgeving, die dit wel belangrijk vindt.
Als je ergens een stemmetje diep in jezelf hoort zeggen dat je eigenlijk helemaal geen bedrijfskunde wilt studeren, maar dat je eigenlijk liever een taal wilt studeren, of verpleegkunde, of psychologie, kunst, social work of fysiotherapie, dan is het de kunst om voor jezelf op te komen. Het is levenskunst om jezelf te blijven, te kiezen voor wat ècht bij je past, en niet het leven te kiezen dat andere mensen voor je hebben bedacht. Tijdens de coaching help ik je om hier goede keuzes in te maken die passen bij je persoonlijkheid.
Beroepen die goed passen bij een hoogsensitief persoon
Je ziet vaak dat hoogsensitieve personen het meest gelukkig worden, als ze een beroep uitoefenen waarin ze voelen dat het betekenis heeft. Hoogsensitieve personen willen graag dat hun werk een belangrijke bijdrage levert voor andere mensen, dat 'we' er echt iets aan hebben. Werk dat past bij hoogsensitieve personen is bijvoorbeeld: docent of onderwijzer, kindercoach, psycholoog, fysiotherapeut, logopedist, psychomotorisch therapeut, gastvrouw
of receptionist (ontvangen van nieuwe klanten), werk in de kinderopvang, al het werk waarbij persoonlijk contact belangrijk is (kapper, maatschappelijk werker, winkelier, werken in een theehuis, vrijwilliger bij de kindertelefoon, vrijwillig 'maatje' zijn van een persoon die begeleiding of gezelschap nodig heeft) en werk waarin iets van zingeving zit door middel van kunst, muziek of natuur (musicus, schilder, beeldhouwer, boswachter, natuurbeschermer).
Gratis professionele HSP test om je hoogsensitieve eigenschappen te ontdekken?
Doe de HSP 3-in-1 Test van Instituut EszenzZ ©. Na het invullen van de test kun je zelf al goed inschatten of je veel hoogsensitieve eigenschappen bezit en of er sprake is van veel ervaren lasten. Als je hierover door wilt praten, kunt je uiteraard contact opnemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek van een half uur, bel of app dan 06 4000 9993. Na een telefonische kennismaking kan ook direct een afspraak worden gemaakt voor een intakegesprek.